Lees hier enkele tips over signalen die erop kunnen wijzen dat je een gestolen fiets te koop wordt aangeboden. 

 

 1. De verkoper wil je niet thuis ontmoeten.
  Als je contact opneemt, zal de verkoper vermijden dat je bij hem thuis de fiets komt bekijken. Zijn woonplaats kan immers naar zijn identiteit leiden en dit wil hij absoluut vermijden. Hij zal erop aansturen om elkaar op een publieke plaats te ontmoeten.
  Het is geen zekerheid, maar slechts een aanwijzing dat een verkoper die je niet thuis wil ontmoeten een gestolen fiets aanbiedt. Weeg voor jezelf af of het veilig is deze fiets in vertrouwen te kopen.
 2. Geen gsm-nummer
  Een onbetrouwbare verkoper geeft je meestal geen gsm-nummer. Hij wil niet dat je hem na de verkoop nog contacteert. Als hij al een gsm-nummer geeft, is het vaak een prepaid-cardnummer.waar geen identiteit aan gekoppeld is.

   
 3. Geen naam of enkel een alias
  De verkoper heeft een e-mailadres of facebookprofiel met een zelfgekozen naam. Hij geeft geen naam of voornaam op wanneer je hem ernaar vraagt.

   
 4. Geen framenummer van de fiets
  Wantrouw een verkoper die je geen framenummer van de fiets kan geven. Een framenummer is een vast gegeven bij een fiets, en er is geen enkele gegronde reden waarom hij je dit niet zou geven. Bij weigering gaat het heel waarschijnlijk om een gestolen fiets.
  Een dief die een fiets steelt, probeert die zo snel mogelijk te verkopen. De fiets kan al verkocht zijn nog voor jij dit vaststelt. Controle via de databank komt dan te laat: de fiets is al verkocht voor de status als gestolen aangeduid is.

   

 

Om een fiets veilig te kopen zijn er 4 mogelijke aandachtspunten: 

 1. Zorg dat je de naam en voornaam van de verkoper hebt
 2. Kijk na of de fiets sporen vertoont van een eventueel verwijderd label
 3. Check het framenummer op bikebank
 4. Laat de verkoper een document tekenen waarin de verkoop bevestigd wordt.

Registreer je fiets

Heb je oude of nieuwe fietsen voor jezelf of het hele gezin?

U bent een bedrijf en u biedt fietsen aan uw werknemers aan?

Alle fietsen kunnen eenvoudig in een paar eenvoudige stappen worden opgeslagen

Wat is Bikebank?

De behoefte aan een centrale database is duidelijk. Maar hoe werkt Bikebank nu precies? En wat kunt u doen als individu, fietshandelaar of bedrijf?