Het is belangrijk om weten dat wanneer je een fiets koopt je dient aan te tonen dat de fiets in goed vertrouwen is gekocht wanneer de wettelijke eigenaar zich aandient. Dit betekent dat je alles gedaan hebt om na te kijken dat de fiets op een normale wettelijke manier is gekocht. Welke signalen kan je oppikken die erop wijzen dat je een gestolen fiets aangeboden krijgt?

 

 1. De verkoper wil je niet thuis ontmoeten.
  Wanneer je contact opneemt met de verkoper zal deze vermijden dat je bij hem thuis komt om de fiets te bekijken. Zijn woonplaats zou naar zijn identiteit kunnen leiden en dit wil hij absoluut vermijden. Hij zal erop aansturen dat je elkaar ontmoet op een publieke plaats. Het is echter niet steeds zo dat een verkoper van een fiets een gestolen fiets aanbiedt omdat hij je thuis niet wil ontmoeten, het is enkel een aanwijzing en de koper dient zelf af te wegen of het al dan niet veilig is om de fiets in vertrouwen te kopen. 

 2. Geen gsm-nummer
  De verkoper wil je geen gsm-nummer geven zodat je hem nadien niet meer kan contacteren, als er al een gsm-nummer gegeven is betreft het een pre-paid card waar geen identiteit aan gekoppeld is.

 3. Geen naam of enkel alias
  De verkoper heeft een e-mailadres of facebookprofiel met een zelfgekozen  naam, hij geeft geen naam of voornaam op wanneer je hem ernaar vraagt.

 4. Geen framenummer van de fiets
  Wanneer je de verkoper vraagt naar het framenummer van de fiets en hij weigert die te geven is er een reden om wantrouwig te worden. Er is geen enkele gegronde reden te vinden waarom hij de framenummer niet zou geven, dus bij een weigering is het duidelijk dat het mogelijk om een gestolen fiets gaat.
  Wanneer de fiets gestolen is zal de dief onmiddellijk proberen de fiets te verkopen. Vooraleer de eigenaar vastgesteld heeft dat de fiets gestolen is kan deze al verkocht zijn.  Op die manier is geen controle mogelijk, het framenummer staat nog niet in de databank van de gestolen fietsen.  

Om een fiets veilig te kopen zijn er 4 mogelijke aandachtspunten: 

 1. Zorg dat je de naam en voornaam van de verkoper hebt
 2. Kijk na of de fiets sporen vertoont van een eventueel verwijderd label
 3. Check het framenummer op bikebank
 4. Laat de verkoper een document tekenen waarin de verkoop bevestigd wordt.

Registreer je fiets

Heb je oude of nieuwe fietsen voor jezelf of het hele gezin?

U bent een bedrijf en u biedt fietsen aan uw werknemers aan?

Alle fietsen kunnen eenvoudig in een paar eenvoudige stappen worden opgeslagen

Wat is Bikebank?

De behoefte aan een centrale database is duidelijk. Maar hoe werkt Bikebank nu precies? En wat kunt u doen als individu, fietshandelaar of bedrijf?