In een ideale wereld zouden er geen fietsen gestolen worden en zou deze website niet nodig zijn. Jammer genoeg is fietsdiefstal een zeer frequent voorkomend misdrijf en  slechts een zeer klein aantal gestolen fietsen  wordt  herenigd met zijn eigenaar.

 

Bikebank wil bijdragen tot het bestrijden van fietsdiefstal door een  informatieplatform aan te bieden tussen  tussen de verschillende betrokken personen en diensten namelijk,  de fietseigenaars, de fietshandelaars, fietspunten (stadsdiensten waar fietsen gegraveerd worden), politiediensten,  douane, private veiligheid, verzekeringsmaatschappijen, bedrijven met bedrijfsfietsen/fietsverhuur. 

Enkele cijfers

Per jaar worden ongeveer 35 000 fietsdiefstallen aangegeven. Het dark number, diefstal die niet worden aangegeven wordt geschat op 65% wat betekent dat er mag gesteld worden dat er in België jaarlijks 100 000 fietsen gestolen worden*.
Volgens artikel van Touring Wegenhulp worden in België per dag gemiddeld 274 fietsen gestolen, totaal nadeel geraamd in  2015  op 112 miljoen euro.
In België worden per jaar ongeveer 500 000 fietsen verkocht.

* Antwoord op de parlementaire vraag die Volksvertegenwoordiger Mevrouw Rita Bellens op ons verzoek stelde op 21 september 2016.

Waarom is fietsdiefstal zo  populair?

Fietsdiefstal is een populair misdrijf omdat er bijna volledige straffeloosheid is. Per jaar worden ongeveer 1500 verdachten geïdentificeerd, wat op een totaal van 100 000 gestolen fietsen zeer laag is, namelijk 1,5% .

 1. Gebruiksdiefstal
  Voor vele burgers wordt het wegnemen van een fiets op straat niet gezien als diefstal.  Jongeren die uitgaan  nemen gemakkelijk een fiets mee om zich van de ene naar andere plaats binnen een stad te verplaatsen en laten dan na gebruik de fiets gewoon achter. Voor de eigenaar een drama maar voor verdachte niet gezien als een strafbaar feit. Gebruiksdiefstal is echter ook een als misdrijf omschreven feit. Het resultaat is meestal dat de eigenaar zijn fiets kwijt is.

 2. Snel cash
  Voor druggebruikers die dagelijks cash nodig hebben om hun verslaving te onderhouden en mensen die geen vast inkomen hebben is het stelen van een fiets een snel en gemakkelijk middel om snel aan geld te komen. Ze zijn zeer bedreven in het openen van sloten en weten waar ze terecht kunnen met de fiets bij een koper. Deze heler, iemand die voor een gestolen fiets 20 of 50 euro geeft, ook al is het een waardevolle fiets die je 1000 euro of meer gekost heeft, verkoopt de fietsen op internet of tweedehands in een andere stad of in een ander land waar geen mogelijkheid beschikbaar is om te achterhalen of de fiets al dan niet gestolen is. Daarom is het noodzakelijk dat elke mogelijke oplossing om iets te doen aan fietsdiefstal een  Europese dimensie heeft.  

 3. Semi-professionelen
  Stelen regelmatig fietsen om te verkopen op internet of markten ver van de plaats van diefstal. Het oversteken van grenzen is daarbij geen probleem binnen de EU.

 4. Diefstal op bestelling door professionelen
  De fietsenmarkt biedt een heel gamma van goedkope en dure fietsen. Een fiets van het topsegment  kan een zeer hoge waarde hebben. Sommige professionele modellen kosten 10 000 euro of meer. Dit is meer dan moeite waard voor georganiseerde criminele bendes om op verkenning te gaan en de fietsenwinkel te beroven van zoveel mogelijk van hun duurdere modellen. De fietsen worden dan onmiddellijk naar het buitenland gebracht en daar verkocht. Ook voor dure fietsen is er geen mogelijkheid om nazicht te doen naar de herkomst van de fiets. Fietsen worden meestal gestolen om te verkopen. Wanneer er verkopers zijn  er ook kopers die al dan niet in goed vertrouwen een fiets kopen.

Een gestolen fiets herkennen

Heb je een tweedhands fiets op het oog, maar wil je zeker zijn dat je geen gestolen fiets koopt? Hier zijn enkele tips om een veilige fiets te kopen.

Wat is het systeem Bikebank?

Dat er nood is aan een centrale informatiebank is duidelijk. Maar hoe werkt Bikebank nu precies? En wat kan ik doen als particulier, handelaar of bedrijf?